2015/03/29

I did it! 1:144

Inspired by works of Daria and Ludmila, I finally tried something smaller than traditional 1:12 scale. Not sure it's exactly 1:144, it varies from 1:100 to 1:130 (where I can count), but mostly thos tiny things "dollhouses for the dollhouses" are roughly called 1:144. So, meet my first creation!
Вдохновлялась я работами Дарьи и Людмилы, а сама никак не решалась... и вот, наконец, лед тронулся. Я попробовала что-то меньше, чем традиционные 1:12! Не уверена, что оно тянет на ровное 1:144; где мне удалось просчитать сравнение с оригиналом выходило что-то типа 1 к 100 и 1 к 130, но раз принято все, что "кукольный домик для кукольного домика" называть таким масштабом 1:144, я тоже буду =) Итак, мой первенец!

It's been 3 years (ok, almost 4) that I've been dreaming of creating a "keepsake" for my daughter, a tiny roombox devoted to her birth: and I made a couple of things for that project - a window, a little cradle with a quilt, scales, a photoframe, horoscope signs, calender and clock, table and chair, vase with her first bouquete, framed name... hmm. just realized that I haven't shown most of them here! Will probably show them some day... But I never finished the project, keeping adding more and more and more... and having no room or box to fill out. So, I thought - I'd give it a try in a smaller scale, where making a half-of-a-matchbox ain't as scary as making a 8" x 12" box =)
Года 3 (ну ок, почти 4) я все мечтаю сделать дочке "метрику" в форме румбокса, посвященную ее рождению. Наделала туда разных штук: окошко, кроватку с одеяльцем, весы, фоторамку, гороскопные символы, cкалендарь и часы, стол со стульями, вазу с букетом с выписки, имя в рамочке.. а тут почти ничего этого и не показывала. Ну, может быть, когда-нибудь... А вот комнатку так и не закончила. Основы нету, купить готовую не получается, а самой клеить коробку как-то стремно, все откладываю, обдумываю, примеряюсь, дополняю... И дай-ка, думаю, сделаю не 20 на 30, а в половину спичечного коробка! Деталей, конечно, в разы меньше, но кайфа!!!... 

There's my little nursery:
Итак, моя детская:
It's not very pretty outside, I'm just so excited that I MADE IT! I actually made it!!! that I wanna show it right now =)
Снаружи оно пока "сырое", но меня так плющит тот факт, что Я СДЕЛАЛА!!! Я СМОГЛА!!! что хочется похвастаться прям щас, а то потом опять забуду и никогда не покажу...

2015/03/18

Easter miniature

Tried some Easter fun. Not sure how to call all that in English... Easter bread, eggs in a basket and willow catkins in a quilled vase. Tiny and mini. Since we're not celebrating any religious holiday, I made it just for fun. Or for sale =)
Пасхальная миниатюра. Кулич, крашенки и писанки в корзиночке, верба в вазочке. Поскольку мы религиозные праздники не отмечаем, сделала это только для практики, а может и для продажи.. %)

2015/03/01

Ballerina outfit, pjs and undies for bunnies

Again I'm showing my Calico critters handmade stuff.
Пополнение гардероба дочкиных Sylvanian families.
First of all - just for fun, Cherry girl imagined herself to be a ballerina!
Сперва - Вишенка, она решила вдруг стать балериной.
Ruffled tutu in pink, satin top, ballet shoes - she's ready to show you some fuete! =)
Розовая пачка, атласный купальник, расшитый бисером и даже миниатюрные балеточки. Ну, 38 фуэте или адажио? ;)